■ O konkursie

logo_kpp_2019.png

Kulinarny Puchar Polski to prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja. Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym.

Uznanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego

Niewątpliwie wielkim sukcesem świadczącym o randze konkursu jest przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkursem zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.

Sędziowski top class

Żaden konkurs nie może obejść się bez sędziów – osób, których wiedza i umiejętności pozwalają na uczciwą ocenę zmagań uczestników. Organizatorzy KPP wielką wagę przywiązują do składu jury. W loży sędziowskiej co roku zasiadają autorytety środowiska gastronomicznego. Do współpracy zapraszani są nie tylko znakomici kucharze z Polski, ale także mistrzowie kulinarni zza granicy, w tym z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michalin.

W dotychczasowych edycjach sędziowały m.in. takie sławy jak chociażby Gissur Gudmundsson, Armand Steinmetz, Jean-Bernard Mahut, Malin Söderström, Loïc Malfait, Vogel Waynand, Miroslav Kubec, Jonas Larsson, Daniel Ayton czy Sebastian Frank . Na ławie sędziowskiej Finału KPP Polskę reprezentowali m. in. Zenon Hołubowski, Jerzy Pasikowski, Jarosław Uściński, Stefan Birek, Jarosław Walczyk, Paweł Oszczyk, Jean Bos.

kpp_jurorzy.jpg

Nowa formuła konkursu

W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych, których lista co roku ustalana jest przez Radę Programową KPP. Rada Programowa decyduje również o systemie oceniania. Obecnie zarówno w KPP jak i w konkursach nominowanych stosowane są arkusze oparte na tych samych kryteriach i skali ocen. Ma to na celu znormalizować system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i tym samym uczynić konkursy nominowane jak i samo KPP bardziej transparentnym.


Formuła konkursu:

  • uczestnicy konkursów nominowanych są bezpośrednio kwalifikowani do finału KPP, a nie do półfinału
  • finał konkursu trwał dwa dni
  • każdy zespół przygotwuje przystawkę, deser i danie głównie w czasie 5h.

Kulinarny Puchar Polski w mediach

Kulinarny Puchar Polski posiada wieloletnich, solidnych partnerów medialnych, którzy angażują się w jego promocję, a także w kampanię informacyjną na rzecz konkursów nominowanych. O wysokiej jakości współpracy i zaangażowaniu świadczy nie tylko duża liczba publikacji na podstawie materiałów przygotowanych przez MTP, ale przede wszystkim  działania, których efektem są materiały opracowane samodzielnie przez redakcje – wywiady z Jurorami, uczestnikami konkursu, ambasadorami KPP.

kpp_media.jpg

 

Gala Kulinarnego Pucharu Polski

Zwieńczeniem Kulinarnego Pucharu Polski jest uroczysta Gala odbywająca się w Sali Ziemi na terenie MTP. Szczególną oprawę dla wręczenia nagród zawdzięczamy każdorazowo również występom znanych artystów. Na Gali Kulinarnego Pucharu Polski gościmy znakomitych szefów kuchni, przedstawicieli branży HoReCa - stowarzyszeń, producentów i dystrybutorów urządzeń, wyposażenia i żywności, a także przedstawicieli mediów. Uroczystość jest więc okazją do spotkania z osobami, dla których polska gastronomia znajduje się w centrum zainteresowania zawodowego i osobistego.

kpp_gala.jpg

Więcej informacji o konkursie:

www.kpp.mtp.pl

fb.jpg

youtube-logo-full_color.png

<< POBIERZ PREZENTACJĘ >>

[ Wstecz ]
Patroni Medialni