Trendy na globalnym rynku zywności i napojów

Firma Mintel ogłosiła pięć kluczowych trendów, które będą wpływać na globalny rynek żywności i napojów w nadchodzącym roku.

W 2018 r. powinniśmy spodziewać się, że przejrzystość i wiarygodność informacji będą coraz istotniejsze dla wszystkich konsumentów, niezależnie od ich dochodów.

Różne niepokojące zjawiska — poczynając od obaw związanych ze składem produktów, a kończąc na budzących lęk doniesieniach ze świata polityki — sprawiły, że dla wielu osób priorytetem stała się troska o siebie samych. Obejmuje to także wybór żywności i napojów odpowiadających na określone potrzeby żywieniowe, fizyczne i emocjonalne. Pojawi się także mnóstwo możliwości wprowadzania naturalnych, przyciągających uwagę i nieoczekiwanych konsystencji produktów — od napojów do żucia po ciastka z musującym nadzieniem.

Gwałtowny rozwój różnych kanałów detalicznych w sektorze spożywczym będzie stymulować możliwości związane z rekomendacjami, promocjami i innowacjami produktowymi personalizowanymi w oparciu o zachowania poszczególnych konsumentów. Firmy myślące przyszłościowo będą natomiast pracować nad rozwiązaniami pozwalającymi zastąpić surowce pochodzące z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych i zakładów produkcyjnych składnikami i wyrobami gotowymi wytwarzanymi przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć nauki i technologii.

W prognozie firmy Mintel na 2018 r. Jenny Zegler, analityk globalnego rynku żywności i napojów, omawia główne trendy, które odegrają istotną rolę na rynkach spożywczych na całym świecie. W pierwszej kolejności poświęca uwagę tendencjom, które w najbliższych miesiącach będą zyskiwać coraz większą popularność, ale omawia też zjawiska, które zaczynają wywierać wpływ na sytuację rynkową, choć w wielu regionach są one jeszcze marginalne.

PEŁNA JAWNOŚĆ

W epoce postprawdy konsumenci domagają się od firm spożywczych pełnej, totalnej przejrzystości. Powszechny brak zaufania powoduje wzrost presji ciążącej na producentach: oczekuje się od nich rzetelnych i wyczerpujących informacji o sposobie, miejscu oraz zasadach uprawy, hodowli, pozyskiwania i przetwarzania surowców, a także sprzedaży gotowych produktów. Potrzeba upewniania się co do bezpieczeństwa i wiarygodności żywności i napojów spowodowała, że producenci coraz częściej promują nowowprowadzane na światowy rynek produkty jako „naturalne”, „ekologiczne” czy „zgodne z zasadami etyki”. Oprócz oczekiwań związanych z podawaniem dokładniejszych informacji o produktach, wyzwaniem dla firm spożywczych będzie też nowa fala wymagań dotyczących przejrzystości etykiet. Producenci i detaliści będą musieli „zdemokratyzować” zasady informowania o pochodzeniu i składzie swoich wyrobów, tak aby oferowane produkty były dostępne dla wszystkich konsumentów, niezależnie od wysokości dochodów w gospodarstwie domowym.

SAMOSPEŁNIAJĄCE SIĘ PRAKTYKI

Ponieważ coraz większa liczba konsumentów uważa, że współczesne życie jest stresujące i pełne pośpiechu, wszechstronne i zrównoważone diety staną się integralnym elementem rutynowego dbania o siebie. Ogromne tempo współczesnego życia, bycie non-stop online, coraz powszechniejszy brak zaufania oraz niepokojące doniesienia ze świata polityki i mediów sprawiają, że wielu konsumentów poszukuje sposobów ucieczki od negatywnych aspektów życia. Wiele przytłoczonych współczesnością osób koncentruje się na trosce o swoje potrzeby i daje pierwszeństwo czasowi przeznaczonemu tylko dla siebie oraz związanym z tym działaniom. Przewidujemy więc, że zindywidualizowane definicje równowagi i dbania o siebie wzmocnią zapotrzebowanie na zróżnicowane pod względem formy, receptury i wielkości porcji produkty spożywcze, które będą obiecywać konsumentom poprawę nastroju, a przy tym pasować do ich własnych, wszechstronnie zróżnicowanych koncepcji zdrowia i dobrego samopoczucia. Coraz większa liczba konsumentów będzie szukać składników, produktów i połączeń zapewniających korzyści odżywcze, fizyczne i emocjonalne, pomocne w samodzielnym dbaniu o siebie i własny dobrostan.

NOWE WRAŻENIA ZMYSŁOWE


Konsystencja to najnowsze narzędzie angażowania zmysłów i oferowania doświadczeń wartych dzielenia się z innymi. W 2018 r. dźwięk, satysfakcja i odczucia związane z konsystencją produktu zyskają na znaczeniu zarówno dla producentów żywności i napojów, jak i dla ich konsumentów. Konsystencja to nowy aspekt receptur, który można wykorzystać, by zaoferować konsumentom interaktywne (i warte uwiecznienia) doświadczenia. Skłonność do poszukiwania nowych doznań stworzy możliwości rozwoju dla produktów spożywczych oddziałujących na wiele zmysłów jednocześnie, oferujących klientom zmysłowy kontakt z rzeczywistością oraz chwile warte podzielenia się z innymi — czy to osobiście, czy online. Dotyczy to w szczególności nastolatków i młodych dorosłych z grupy określanej mianem „iGeneracji”.

PREFERENCYJNE TRAKTOWANIE

Ekspansja zakupów internetowych i mobilnych staje się początkiem nowej ery personalizacji. Rozwój technologii sprawia, że zakupy stają się coraz łatwiejsze — rozpoczyna się więc nowa epoka promocji i produktów kierowanych do konkretnych osób. Zachęceni możliwościami oszczędzania czasu (a najlepiej także pieniędzy) konsumenci testują wiele różnych kanałów i technologii umożliwiających zakupy spożywcze: usługi dostawy do domu, rozwiązania subskrypcyjne czy opcje automatycznego uzupełniania zapasów zużywających się produktów. Producenci i handlowcy są w stanie osiągnąć nowe poziomy wydajności, wykorzystując nowe rozwiązania technologiczne: spersonalizowane rekomendacje, łączenie produktów z różnych kategorii oraz inne przydatne usługi pozwalające konsumentom oszczędzać czas, energię i starania. Firmy mogą więc kusić konsumentów przez tworzenie nowych produktów, sugerowanie kombinacji różnych towarów, a także wykorzystanie innych, obejmujących wiele kategorii opcji, dzięki którym można będzie robić zakupy sprawniej i taniej.

STRAWA NAUKOWA


W projektowaniu rozwiązań dla globalnego rynku spożywczego coraz częściej wykorzystuje się osiągnięcia technologii. Rewolucja technologiczna odgrywa coraz większą rolę w produkcji: firmy myślące przyszłościowo pracują nad rozwiązaniami pozwalającymi zastąpić surowce pochodzące z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych i zakładów produkcyjnych składnikami i wyrobami gotowymi wytwarzanymi przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć nauki i technologii. W 2018 r. technologia zacznie być źródłem „zakłóceń” w tradycyjnym łańcuchu pozyskiwania, produkcji i sprzedaży żywności: przedsiębiorczy producenci szukają bowiem nowych możliwości nie na fermach czy w fabrykach, ale w laboratoriach. Choć wytwarzane laboratoryjnie lub syntetyczne produkty spożywcze dopiero zaczynają się pojawiać na rynku, technologię będzie można ostatecznie wykorzystać do projektowania żywności i napojów o lepszych właściwościach odżywczych. Grono odbiorców produktów spożywczych wytwarzanych metodami naukowo-technologicznymi może zaś objąć konsumentów, dla których liczą się skład, czystość i skuteczność produktu.

Jak mówi Jenny Zegler, analityk globalnego rynku żywności i napojów w firmie Mintel: „Firma Mintel przewiduje, że w 2018 r. producenci i handlowcy będą mieli szansę odzyskać zaufanie konsumentów do żywności i napojów oraz zmniejszyć poziom ich stresu dzięki zrównoważonej diecie oraz wartym zapamiętania doświadczeniom związanym z produktami spożywczymi. Obserwujemy także fascynujący początek nowej epoki, w której technologia będzie pomagać markom i detalistom w nawiązaniu bardziej spersonalizowanych relacji z konsumentami. Najbardziej przedsiębiorcze firmy będą zaś wykorzystywać nowe osiągnięcia naukowo-technologiczne, aby tworzyć nową generację produktów spożywczych zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju”.

Materiały udostępnione za zgodą MINTEL.

Szczegółowy raport dostępny TUTAJ.

Wstecz

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact