Kolejne kiełbasy produktami tradycyjnymi

Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza i Kiełbasa kresowa dojrzewająca, to specjały, które z początkiem 2017 roku dołączyły do smakołyków z certyfikatem.

We wtorek, Urząd Marszałkowski woj. lubuskiego, poinformował, że dzięki staraniom Jarosława Szlachetko z masarni w Sulechowie kolejne dwa rodzaje wędlin znalazły się na liście lubuskich produktów tradycyjnych. Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza i Kiełbasa kresowa dojrzewająca, to specjały, które z początkiem 2017 roku dołączyły do smakołyków z certyfikatem.

Kiełbasy: zabużańska rzemieślnicza i kresowa dojrzewająca powstają zgodnie ze starymi recepturami, a tradycja ich wytwarzania pochodzi od wędliniarzy z Huciska Oleskimskiego. To wieś, która leży na Ukrainie, a przed wojną była osadą polską w województwie lwowskim.

Do wyrobu obu kiełbas używa się mięsa pochodzącego z jednej z lubuskich ubojni. Rolnicy z okolicznych gospodarstw dostarczają tam zwierzęta, które nie są hodowane na masową skalę. Uważność i ograniczony zakres hodowli skutkuje wysoką jakością otrzymywanego mięsa.

 

Żródło: Lubuskie.pl

Wstecz