■ O konkursie

kpp.png

Kulinarny Puchar Polski to prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja. Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym.

Uznanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego

Niewątpliwie wielkim sukcesem świadczącym o randze konkursu jest przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkursem zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.

Sędziowski top class

Żaden konkurs nie może obejść się bez sędziów – osób, których wiedza i umiejętności pozwalają na uczciwą ocenę zmagań uczestników. Organizatorzy KPP wielką wagę przywiązują do składu jury. Staramy się, by w loży sędziowskiej zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. Do współpracy zapraszamy nie tylko znakomitych kucharzy z Polski, ale także mistrzów kulinarnych z zagranicy, w tym z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michalin. – podkreśla Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów.

W dotychczasowych edycjach sędziowały m.in. takie sławy jak chociażby Gissur Gudmundsson, Armand Steinmetz, Jean-Bernard Mahut, Malin Söderström, Loïc Malfait, Vogel Waynand, Miroslav Kubec, Jonas Larsson, Daniel Ayton czy Sebastian Frank . Na ławie sędziowskiej Finału KPP Polskę reprezentowali m. in. Zenon Hołubowski, Jerzy Pasikowski, Jarosław Uściński, Stefan Birek, Jarosław Walczyk, Paweł Oszczyk, Jean Bos.

kpp_jurorzy.jpg

Nowa formuła konkursu

W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych, których lista co roku ustalana jest przez Radę Programową KPP. Rada Programowa decyduje również o systemie oceniania. Obecnie zarówno w KPP jak i w konkursach nominowanych stosowane są arkusze oparte na tych samych kryteriach i skali ocen. Ma to na celu znormalizować system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i tym samym uczynić konkursy nominowane jak i samo KPP bardziej transparentnym.

17. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbyła się w nowej formule:

  • uczestnicy konkursów nominowanych byli bezpośrednio kwalifikowani do finału KPP, a nie do półfinału •finał konkursu trwał dwa dni
  • wszyscy zawodnicy przygotowywali przystawkę i deser pierwszego dnia, a danie główne drugiego dnia.

Kulinarny Puchar Polski w mediach

Kulinarny Puchar Polski posiada wieloletnich, solidnych partnerów medialnych, którzy angażują się w jego promocję, a także w kampanię informacyjną na rzecz konkursów nominowanych. O wysokiej jakości współpracy i zaangażowaniu świadczy nie tylko duża liczba publikacji na podstawie materiałów przygotowanych przez MTP, ale przede wszystkim  działania, których efektem są materiały opracowane samodzielnie przez redakcje – wywiady z Jurorami, uczestnikami konkursu, ambasadorami KPP.

kpp_media.jpg

 

Gala Kulinarnego Pucharu Polski

Zwieńczeniem Kulinarnego Pucharu Polski jest uroczysta gala odbywająca się w Sali Ziemi na terenie MTP. To wyjątkowe wydarzenie, które zawsze jest prowadzone przez osobistość świata mediów. W 2017 roku w roli tej wystąpiła ponownie Pani Monika Zamachowska. Szczególną oprawę dla wręczenia nagród zawdzięczamy każdorazowo również występom znanych artystów. W 2017 roku gościem specjalnym wieczoru był zespół Audiofeels.

kpp_gala.jpg

Więcej informacji o konkursie:

www.kpp.mtp.pl

fb.jpg

youtube-logo-full_color.png

[ Wstecz ]
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact